Köttbullar

Alla har väl sina egna sätt att köra köttbullar på. Här kommer mitt sätt.
 
Antal: 75-85 st
 
1 dl havregryn, lite drygt
1/2 dl ströbröd
salt, peppar
1 stor gul lök eller 2 små
2 ägg
ca 800 g nötfärs
2,5 l vatten att koka i
Olja att steka i
 
Gör så här:
Sätt en stor kastrull med 2,5 l vatten på spisen att koka.
Mixa havregryn tillsammans med ströbröd så att allt blir mjöligt. Häll över mjölbandningen i en bunke, salta och peppra.
Mixa äggen och lökarna fint. Häll över blandningen i bunken med havre/ströbrödskrosset. Blanda ordentligt. Låt stå en stund så att ströbrödet suger åt sig av vätskan.
Lägg i nötfärsen i bunken tillsammans med de övriga ingredienserana och blanda väl.
Rulla små bollar.
När vattnet kokar, lägg i köttbullarna, 25 stycken åt gången brukar vara lagom, men det beror naturligtvis på hur stor gryta man har. Låt köttbullarna koka i 6-8 minuter.
Ta upp köttbullarna med en hålslev och låt dem vila en stund innan de steks. Köttbullarna måste inte stekas, de går bra att ätas som kokta.
 
Köttbullarna kan med fördel frysas och tas fram och stekas när de ska användas.
 
Vattnet från köttbullarna kan användas som buljong.
 
God spis!
 

Kommentarer
Postat av: Sara

Frikadeller alltså :)
Kokar du alltid dina köttbullar?

Svar: Ja, kanske kan man kalla dem frikadeller. :-) Men jag väljer att inte kalla dem det eftersom jag oftast brukar steka dem efter kokningen.
Ja, sen jag kom på att man kunde göra så, så har jag alltid gjort det. Dels på grund av att de blir färdiga fortare och man slipper att bränna dem i stekpannan. Men också på grund av att de blir finare. De behåller sin rundhet när man kokar dem först. Och ytterligare en anledning är att jag är småbarnsmamma och små barn ska ju inte äta allt för mycket stekt mat.
Sen tycker jag att det är godare. :-)
Sara Thomasdotter Berggren

2013-04-02 @ 06:42:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0