Grövre frallor
Dessa frallor är bakade på vasslen jag fick över då jag gjorde färskost. Håll till godo!
(Efter att barnen hade fått sin del av degen kunde jag baka 12 frallor. Skulle jag fått behålla hela degen själv skulle jag nog fått 16 frallor.)
50 g jäst
5 dl vassle
0,5 dl rapsolja
1,5 dl grahamsgryn
1 dl havregryn
1,5 dl rågmjöl
En nypa salt
Vetemjöl
1 Ägg
Solroskärnor
Sesamfrön
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Värm vasslen till 37 grader eller tills vätskan blir fingervarm. Häll vasslen i bunken med jästen och rör om tills jästen har löst upp sig. Tillsätt oljan och rör om. Tillsätt resten av ingredienserna, förutom vetemjölet och rör till en jämn smet.
Tillsätt vetemjölet. Jag brukar tillsätta så mycket vetemjöl tills degen släpper från bunkens kanter och degen fortfarande är lite kladdig.
Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek.
---
Baka ut degen på mjölat bakbord och tillsätt lite mer vetemjöl om det behövs. Knåda degen i några minuter och forma sedan till frallor. Lägg frallorna på bakplåtspapper på en plåt och sätt ugnen på 250 grader. Låt frallorna jäsa under bakduk till dubbel storlek.
---
Pensla frallorna med ett vispat ägg och strö solroskärnor eller sesamfrö på frallorna. Grädda frallorna i övre delen av ugnen i ungefär 8-10 minuter.
Njut dem varma tillsammans med lite smör och en varm kopp te.

Kommentarer
Trackback