Blomkåls- och potatissoppa
En söt och välsmakande halvtjock soppa som värmer gott i höstmörkret.
Du behöver:
1 l vatten
1 buljongtärning (grönsak)
4 medelstora potatisar
1/2 stort blomkålshuvud (jag tog ungefär ett 0,5 kg blomkål)
1 dm purjolök
1,5 dl havregrädde (det går lika bra att använda matlagingsgrädde såklart)
Gör så här:
Koka upp vattnet. Skala potatisen. Skär den, blomkålen och purjolöken i ganska små bitar. Koka grönsakerna häftigt under lock så att det blir riktigt mjuka, ungefär 10-15 minuter.
När grönsakerna är färdigkokta och mjuka, häll av dem i en stor sil som ställts över en gryta. Spadet rinner ner i den andra grytan och grönsakerna hälls tillbaka i den grytan där de blivit kokta. Mosa eller mixa grönsakerna till en puré.
Värm upp spadet och när det nästan kokar, häll ner purén tillbaka i spadet och rör om. Tillsätt grönsaksbuljongen och havregrädden. Koka upp och rör så att allt löses.
Servera med en smörgås och njut!

Kommentarer
Trackback