Seitan

Nu har även jag provat att laga seitan. Ju fler gånger man gör det, desto lättare går det, så klart. Seitan är rent gluten som man kan använda i mat istället för kött.

Du behöver:
7 dl vetemjöl special
2,5-3 dl vatten.
--------------
1 l vatten
1 bit ingefära ungefär så stor som en liten tumme
2-3 msk soja

Gör så här:
Blanda vetemjöl och vatten och baka detta tills det blir en deg. Den får inte kladda och ska släppa från fingrarna när den är klar.
Degen ska nu vila i vattenbad i två timmar.

När degen vilat ska den "tvättas" så att all stärkelse försvinner. Detta görs genom att man knådar degen under vatten. När vattnet blir vitt ska det bytas. Så håller man på så här tills vattnet inte längre blir vitt och man har fått en beigeaktig svampig klump. Det brukar ta ungefär 10-15 sköljningar.

Lägg upp seitanet på en tallrik, dela den i två bitar och låt medan vila i ungefär 10 minuter.

Häll under tiden upp vattnet i en kastrull, riv i ingefäran och häll i sojan. Låt vätskan sjuda, och när allt sjuder, lägg i seitanbitarna. Dessa ska nu sjudas i ungefär 1 timme.

När seitanbitarna är klara, lägg upp dem på en liten tallrik, låt dem svalna och nu är de klara för att användas i mat!

Lycka till!



RSS 2.0