Tips: Fetaostbiffar med soltorkade tomater

Idag förnyade jag detta recept genom att tillsätta 1-2 msk frusen basilika. Basilikan tillsattes tidigt i receptet; tillsammans med de torra ingredienserna, och blev på så vis lättare att fördela i hela smeten.
Basilikan höjde smaken och frammanade både fetaosten och de soltorkade tomaterna ännu mer. Jag föredrar frusna kryddor, eftersom jag tycker att de smakar mer än de torra.
Testa gärna!
 
 

Potatis- och broccoligratäng med bruna bönor

En matig, god och lättlagad gratäng som du svänger ihop på ett kick!
 
Du behöver:
1 påse kokta bruna bönor (1 påse kokta böner = 1/4 torra bönor)
6-8 medelstora potatisar
1 broccolibukett (färsk)
2 små eller 1 stor gul lök
2,5 dl havregrädde (eller matlagningsgrädde om ni så vill)
Örtsalt
Svartpeppar
Rapsolja
 
Gör så här:
Olja in en ungsfast form. Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skiva potatisen. Skär broccolin i mindre bitar. Mosa de bruna bönorna. Riv den gula löken och tillsätt den med de mosade bruna bönorna. Rör om väl.
Lägg hälften av de skivade potatisarna i botten på formen. Häll över bönlökblandningen och stryk till ett jämnt lager över potatisarna. Lägg på broccolin och sist, lägg på de resterande potatisskivorna.
Krydda ovanpå potatisen och häll sedan grädden över alltihop så att kryddorna rinner ner.
 
Stek i ugnen i ungefär 45-50 minuter.
 
Smaklig måltid!
 
 
 
 
 
 

Solbollar

En variant på solnötbollar (och alla de andra nötbollarna jag ofta gör hemma), för er som också fastnat för dem.
 
Du behöver:
187,5 g osaltade solroskärnor (eller ett halvt paket änglamarks osaltade solroskärnor)
1,5 dl ströbröd
2 ägg
2 små gula lökar
0,5 pkt frusen dill
Gurkmeja (mest för att få den gula färgen)
Rapsolja till stekning
1 grönsaksbuljongtärning
 
Gör så här:
Mixa solroskärnorna och häll dem i en bunke tillsammans med ströbröd och gurkmeja. Rör om.
Mixa löken, dillen och äggen till en fin smet. Häll detta i bunken tillsammans med det andra och rör om ordentligt. Rör ihop degen en liten stund och låt den vila innan bollar rullas.
Koka upp vatten och tillsätt en grönsaksbuljongtärning och när den löst sig, koka bollarna i ungefär 8-10 minuter. Ta upp dem med hålslev och låt de vila en stund i en stor sil innan de steks.
 
Smaklig måltid!
 
 
 

Blomkåls- och potatissoppa

En söt och välsmakande halvtjock soppa som värmer gott i höstmörkret.
 
Du behöver:
1 l vatten
1 buljongtärning (grönsak)
4 medelstora potatisar
1/2 stort blomkålshuvud (jag tog ungefär ett 0,5 kg blomkål)
1 dm purjolök
1,5 dl havregrädde (det går lika bra att använda matlagingsgrädde såklart)
 
Gör så här:
Koka upp vattnet. Skala potatisen. Skär den, blomkålen och purjolöken i ganska små bitar. Koka grönsakerna häftigt under lock så att det blir riktigt mjuka, ungefär 10-15 minuter.
När grönsakerna är färdigkokta och mjuka, häll av dem i en stor sil som ställts över en gryta. Spadet rinner ner i den andra grytan och grönsakerna hälls tillbaka i den grytan där de blivit kokta. Mosa eller mixa grönsakerna till en puré.
Värm upp spadet och när det nästan kokar, häll ner purén tillbaka i spadet och rör om. Tillsätt grönsaksbuljongen och havregrädden. Koka upp och rör så att allt löses.
Servera med en smörgås och njut!
 
 

RSS 2.0