Rödbetssallad med bönor

Det här är en annorlunda rödbetssallad, fullproppad med protein och goda smaker!
 
4 rödbetor
1 dm purjolök
1/4 kokta svarta bönor av 500 g okokta
1/4 kokta kikärtor av 500 g okokta
150 g fetaost
Rapsolja
Vitvinsvinäger
1/2 citron
Salt
Svartpeppar
 
Gör så här:
Skala och tärna rödbetorna och koka dem tills de har blivit mjuka, i ungefär 20-25 minuter. Häll av rödbetorna och skölj dem kalla. Hacka purjolöken och blanda den med de svarta bönorna och kikärtorna i en bunke. Skär fetaosten i ganska stora bitar och häll ner dem i bunken. Häll ner de kalla rödbetorna i salladen.
Blanda dressingen i en separat kopp. Jag använder en ganska smakrik rapsolja och eftersom jag älskar smaken av vinäger så tar tar jag 1 del olja och 2 delar vinäger. Pressa ner saften från en halv citron i dressingen, salta och peppra.
Häll dressingen över rödbetssalladen och låt den få stå en stund i kylskåpet innan den serveras, så att salladen hinner ta smak av dressingen ordentligt.
 
Om man gillar kryddstarka ägg, är det väldigt gott att äta det till!
 
Tips, det går lika bra att göra den här salladen utan fetaost!
 
God spis!
 
 

Laxburgare

Ett gott och roligt sätt att få i sig fisk på. Hamburgare, oavsett huvudingrediens, går alltid ner i de små barnmagarna!
 
7-8 st burgare
 
4 bitar tinad portionslax à 125 g
1 gul lök
2 ägg
4 msk ströbröd
Salt
Svartpeppar
Smör eller olja att steka i
 
Gör så här:
Mixa ägget med löken. Häll över det i en bunke. Blanda i ströbrödet och rör om. Låt stå en minut tills ströbrödet har svällt en aning. Salta pch peppra.
Mixa den tinade laxen till en fin färs. Blanda ner laxfärsen i bunken med de övriga ingredienserna och blanda väl.
 
Hetta upp en panna. Blöt händerna och forma fina biffar av laxen. Stek dem på medelhög värme tills de är färdiga.
 
Gott att servera i ett hamburgerbröd tillsammans med gurka, tomat, lök och dressing. Och icke att förglömma, hemmagjorda pommes frites!
 
Smaklig måltid!
 
 
 

Kinafärsgryta

En lättlagad och god gryta som är omöjlig att misslyckas med!
 
1 burk kinafärs
1 burk kokosmjölk
1 burk minimajs
1 liten burk bambuskott
1 burk böngroddar
1 paprika
10-15 färska champinjoner
1 gul lök
Ingefära
Olja att steka i
 
Gör så här:
Öppna alla burkar.
Hacka löken och fräs den i en gryta. Skär champinjonerna och fräs dem tillsammans med löken.
Skär kinafärsen i mindre bitar och lägg den i grytan att stekas. Skär minimajsen i halvstora bitar och tillsätt i den varma grytan. Rör om.
Tillsätt bambuskott, böngroddar och kokosmjölken.
Skär paprikan i ganska stora bitar och lägg dem i den kokande grytan. Rör om ordentligt.
Krydda med ingefära tills önskad styrka uppnås. Låt grytan koka ihop någon minut innan den serevras med ris och sojasås.
 
Smaklig måltid!
 
 
 

Kycklingpaj

Jag älskar paj! Dels för att det är gott men också för att det inte behövs något annat tillbehör än sallad till för att det ska bli en måltid. Och ingredienserna i paj kan ju varieras i hundratal! Här kommer en paj med smak av Kanadas guld - lönnsirap.
 
Pajdeg:
125 g smör
3,5 dl rågsikt
 
Fyllning:
6 kycklingklubbor
2 kokbananer (ganska mogna)
2 ägg
2 dl mjölk
Curry
Lönnsirap
Salt
Ost
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda smör och mjöl till en deg och tryck ut den i pajformen. Förgrädda i ungefär tio minuter.
Skär av köttet från kycklingklubborna, skär i mindre bitar och stek tillsammans med curry och lönnsirap tills kycklingen är färdig. Stjälp över bitarna i det förgräddade pajskalet.
Skär kokbananerna i slantar med en bredd på ungefär 0,5 cm. Stek dem väldigt kort på båda sidor tillsammans med curry och lönnsirap. Fördela dem jämt över kycklingen i pajskalet.
Blanda ägg, mjölk, curry och salt i en skål. Häll äggstanningen över pajen. Täck pajen med ostskivor.
Grädda mitt i ugnen i ungefär 30 minuter.
 
Smaklig måltid!
 
 
 

Kikärtsplättar

Enkelt och gott!

3 ägg
6 dl mjölk
3 dl rågsikt
1/4 kokta kikärtor av 500g okokta
Salt
Smör att steka i

Gör så här:
Mosa kikärtorna väl.
Blanda ägg och mjölk i en bunke. Vispa. Tillsätt mjölet under omröring. Häll i kikärtorna och rör ordentligt. Salta.

Hetta upp en plättlägg och lägg i en klick smör inför varje ny plätt som steks.
Ungefär 30 plättar.

Passar perfekt i picknick-korgen!

Smaklig måltid.


Smörgåstårta

Smörgåstårta är ju alltid gott! Och speciellt god blir den ju när man får göra den själv och bestämma sina egna röror! Här kommer receptet på våra röror. Ingen som smakat vår smörgåstårta har någonsin blivit besviken!
Den här smörgåstårtan passar bra för fyra personer.
 
16 bitar grov formfranska
 
Fetaoströra:
30 st kalamatioliver
150 g fetaost
1 liten rödlök
3 skedar creme fraishe
 
Mimosaröra:
3/4 mango
1/2 äpple, gärna sött
2 skedar majonäs
1 sked creme fraishe
 
Laxröra:
100 g kallrökt lax
3 ägg
2 skedar majonäs
2 skedar creme fraishe
Lite klippt dill
 
Grön linsröra:
2 skedar grön linsröra
1 sked creme fraishe
 
Garnering:
250 g oskalade räkor
2 ägg
Vindruvor
Körsbärstomater
Salladsblad
Citron
Dill
 
Gör så här:
Fetaoströran:
Hacka oliverna och rödlöken i små bitar. Mosa fetaosten och blande den med creme fraishen. Häll ner oliverna och rödlökenb och blanda väl.
 
Mimosaröran:
Hacka mangon och äpplet i små bitar och blanda dem med majonäsen och creme fraishen.
 
Laxröran:
Koka äggen och låt dem svalna. Hacka dem och laxen i små bitar. Blanda dem med majonäsen och creme fraishen. Klipp ner lite dill och smaka av.
 
Grön linsröra:
Gör grön linspastej och blanda med creme fraishe.
 
Lägg ut fyra bitar bröd och bred ut fetaoströran. Lägg på fyra nya brödbitar och bred ut mimosaröran. Lägg ut fyra nya bitar bröd och bred ut laxröran. Lägg ut de sista fyra bitarna bröd och bred på den gröna linsröran.
Garnera.
 
Smaklig måltid!
 
Tips: Smörgåstårtan blir godare om den har fått stå en stund inann den serveras, gärna över natten. Har man inte möjlighet att göra den dagen innan kan man, om man ändå vill ha den lite saftigare, droppa lite citronsaft på varje brödskiva innan man breder på rörorna.
 
 
 
 

Grön linspastej

Det är roligt att experimentera med smörgåspålägg. Här kommer en spännande pastej, som också passar som tillbehör till mat.

1,5 dl gröna linser
2 msk olivolja
1 msk franska örter
2 msk sesamfrö

Gör så här:
Koka linserna tills de blir mjuka, i ungefär 25 minuter. Låt dem rinna av i en stor sil.
När linserna har svalnat, mixa alla ingredienser.
Klart!

Tomat- och bönsoppa

En god och lättlagad soppa som passar i alla väder!
 
1 dm purjolök ungefär
1 gul lök
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
1 stor morot
500 g krossade tomater
Vatten
1 dl röda linser
1 påse kidneybönor (1/4 kokta bönor av 500 g okokta)
En rejäl bit färsk ingefära
Svartpeppar
Rapsolja att steka i
 
Gör så här:
Hacka lökarna och fräs i en kastrull. Skala och skär moroten i slantar och fräs den tillsammans med löken i några minuter.
Tillsätt krossade tomater. Häll på lika mycket vatten som krossade tomater.
Häll linserna i en stor sil och skölj dem under kallt vatten innan de tillsätts i soppan. Låt soppan koka upp och forstätt kokas tills linserna har blivit mjuka.
Riv ingefäran och häll den i soppan tillsammans med kidneybönorna och svartpepparn. Rör om.
 
Varsågoda!
 
 
 
 
 

Palak Paneer

En lättlagad och god indisk rätt. Här kommer min version.
 
1 tsk rödcurrypasta
5 små röda lökar
500 g fryst spenat
150 g fetaost
Garam masala
Paprikakrydda
Chilikrydda
1 tsk mörk sirap
Olja att steka i
 
Gör så här:
Tina spenaten. Skär rödlöken i tunna halvmånar. Skär fetaosten i kuber.
Fräs oljan, rödcurryn, kryddorna (man kan krydda ganska friskt) och löken på hög värme i några minter under ständig omröring. Sänk värmen och tillsätt fetaosten och spenaten. Låt steka i någon minut under omröring. Tillsätt sirapen och om så önskas mer garam masala.
 
Palak paneer är gott till ris.
 
Smaklig måltid!
 
 

Bärpaj

Gott att äta och enkelt att laga.
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Pajdeg:
100 g smör
2 dl vetemjöl
1 msk socker
 
Gör så här:
Blanda alla ingredienser tills det har blivit en fin deg.
 
Pajen:
400 g blåbär och hallon
1 tsk potatismjöl
Olja
 
Gör så här:
Olja en pajform. Häll bären i formen. Strö över potatismjölet jämt över alla bär (potatismjölet använder jag för att suga upp vätskan från bären). Tryck ut pajdegen till små plättar och lägg över bären tills de täcker alla bär.
 
Grädda i mitten av ugnen i ungefär 30 minuter.
 
Det är ju gott att ha vaniljsås till. På potatismjölets baksida finns ett bra recept på vaniljsås som jag brukar använda mig av. Idag provade jag att göra såsen på havremjölk. Det blev riktigt gott. Vill man av någon anledning inte använda mjölk tycker jag att havremjölk är att föredra framför sojamjölk.
 
God spis!
 
 

Lasagnerullar

Min plan var att göra caneloni, men det blev en form av lasagnerullar istället. En aning tidskrävande, eftersom jag gjorde pastan själv. Riktigt gott blev det, kanske just på grund av att jag gjorde pastan själv.
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
För att göra pastadegen följde jag receptet på durumvetemjölspaketet.
 
Färssåsen:
1 röd lök
1 morot
250 g krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 msk ketchup
1 påse kidneybönor (1/4 kokta av 500 g torkade)
6 skivor ost
Oregano efter behag
Olja att steka i
 
Gör så här:
Skär rödlöken fint och stek i olja. Riv moroten fint och stek tillsammans med löken. Häll kidneybönorna i stekpannan. Mosa. Häll krossade tomater över den ganska torra blandningen. Tillsätt tomatpuré, ketchup, ost och oregano. Rör om. Ställ åt sidan när det är klart.
 
Ostsås:
2 dl mjölk
1 msk mjöl
3 msk vatten
3 skivor ost
 
Gör så här:
Värm mjölken i en kastrull på spisen. Gör en redning av mjölet och vattnet. Häll redningen i mjölken när den har blivit lite varm. Rör om. När såsen börjar bli lite tjock, lägg i osten och rör om försiktigt tills allt har smält. Koka på svag värme i några minuter. Ställ åt sidan.
 
Lasagnerullarna, gör så här:
Olja en ugnsfast form.
Kavla ut pasadegen och skär den i bitar ungefär lika stora som vanliga lasagneplattor. Lägg en rejäl klick med färssås mitt på pastabiten och rulla ihop. Lägg rullen med skarven neråt i den oljade ugnsfasta formen. Upprepa.
Lägg en bit ost på varje rulle. Avsluta med att hälla ostsås över alla rullar.
Grädda i ugnen i ungefär 20 minuter.
 
Smaklig måltid!
 
 
 
 

Valnötsbollar

Detta recept grundar sig på mandelbollsreceptet. Jag testade att göra dem med valnötter istället. Eftersom jag inte hade lika mycket mängd valnötter som mandel minskade jag ner på vissa andra ingredienser. Valnötsbollarna är de närmsta jag kommit i smak när det gäller köttimitation. Det blev riktigt lyckat! Det måste ni testa!
 
80 g valnötter
1 dl ströbröd
1 röd lök
2 ägg
Svartpeppar
Olja att steka i
1 sked gönsaksbuljong att koka bollarna  i
 
Gör så här:
Sätt en kastrull med 1,5 liter vatten i att koka på spisen.
Mixa valnötterna till ett fint mjöl. Häll valmötsmjölet i en bunke och häll i ströbrödet och pepparen. Blanda.
Mixa äggen tillsammans med löken och häll ner det i bunken tillsammans med valnöttsblandningen. Blanda väl. Smeten är till en början ganska lös. Låt den stå i några minuter tills ströbrödet sugit åt sig av vätskan, så går det lätt att rulla till fina små bollar.
Gör inte bollarna för stora, eftersom de sväller under kokningen.
När vattnet kokar, häll i grönsaksbuljingen och rör om. Lägg i bollarna och låt dem koka i 6-8 minuter.
Fiska upp bollarna med en hålslev och låt dem rinna av en stund i en stor sil eller i ett durkslag innan de steks. Stek bollarna på medelhög värme tills de fått fin färg.
 
Smaklig måltid!
 
 
 

Morotsbollar

Söta och goda bollar baserade på morötter. Ett perfekt alternativ till köttbullar, som passar bra till både pasta, ris och matvete. Gott med en klick creme fraish till!
 
1,5 dl röda linser
4 normalstora morötter
1 normalstor palsternacka
1 gul lök
2 ägg
1 dl ströbröd
1 skvätt rapsolja
Salt och svartpeppar
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skölj först linserna i kallt vatten och koka dem sedan mjuka. Låt dem svalna i durkslag så att allt överflödigt vatten rinner bort.
Riv morötterna fint. Riv palsternackan fint. Mixa löken och äggen tillsammans med de avsvalnade röda linserna tills det blir en fin smet.
Häll ströbröd, salt och peppar i en bunke. Blanda. Tillsätt den mixade smeten och rör om. Tillsätt sist de rivna morötterna, palsternackan och en skvätt olja. Blanda väl.
Lägg bakplåtspapper på en plåt. Häll lite olja på bakplåtspappret och pensla ut det så det hamnar över hela pappret. Rulla lagom stora bollar.
Grädda bollarna i mitten av ugnen i ungefär 30-40 minuter, beroende på ugnens effekt.
 
Smaklig måltid!
 
 
 
 

Teriyakilax

Det här receptet kommer också från min man. Eftersom det är så gott så vill jag dela med mig av denna enkla och goda rätt. Notera att jag använder ganska så mycket olja just för att jag har en platt panna. I en wokpanna behövs säkert inte lika stor mängd olja.

Till två personer:
2 laxportionsbitar
1 dl rapsolja
3/4 dl ostronsås
1 msk kinesisk ljus soja
1 skvätt mörk sirap
Teriyakikrydda efter behag. Var inte rädd för att krydda! Kryddan är inte alls speciellt het.
1 dm purjolök
3 morötter
1/2-1 paprika, gärna röd eller gul
1/2 färsk broccolibukett
8-10 färska champinjoner

Gör så här:
Låt laxbitarna tina en aning innan tillredning.
Häll rapsolja, ostronsås, soja, sirap och teriyakikrydda i en wok- eller stekpanna med höga kanter (jag använder en traktörpanna).
Stek laxen på svag värme tills den är klar, och ställ in den sedan i ugnen på ungefär 50 grader så att den behåller värmen medans grönsakerna tillreds.
Skär morötterna i smala men långa bitar. Skär de övriga grönsakerna och champinjonerna i ganska stora bitar. Om så önskas kan mer teriyakikrydda tillsättas i den numera avsvalnade pannan.
Häll grönsakerna i pannan och rör om. Värm upp en platta och när den är på maxeffekt, woka grönsakerna på full effekt i 2-2,5 minuter.
Lägg upp på tallrik på en gång.

Jasminris passar bra att äta till.

Smaklig måltid.


 

Fiskpinnar

Det här är ett säkert kort när det kommer till mina barn! Barnsligt enkelt att göra, dessutom!
 
400 g sej
1-1,5 dl Havregryn
0,5-1 dl Vetemjöl
0,5-1 dl Ströbröd
Salt
Svartpeppar
Olja att steka i
 
Gör så här:
Tina fiskblocket en aning så att det är lätt att skära i bitar, mellan 8-10 stycken. Häll upp vatten i ett glas för att doppa fiskbitarna i innan de rullas i paneringen.
Mortla havregrynen och blanda dem med de övriga ingredienserna till paneringen. Rulla fisken i paneringen och stek på medelhög värme tills fisken är färdig.
 
Stekt fisk är ju gott till det mesta, dessutom!
 
Gott och enkelt!
 
 
 

Ost- och kikärtspaj

Det här är en god och lättlagad paj som dessutom går fort att göra.
 
Pajskalet:
125 g smör
3,5 dl rågsikt
 
Fyllning:
1 burk kikärtor, eller 1/4 kokta av 500g okokta
1 gul lök
2 ägg
1 dl mjölk
Ost efter behag (jag brukar ta runt 20-25 ostskivor)
Svartpeppar
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda smör med mjöl tills det blir en deg. Tryck ut degen i en pajform. Förgrädda pajskalet i ungefär 10 minuter.
 
Mixa kikärtor, lök, ägg, mjölk och peppar till en slät massa. Låt mixern gå medan du lägger i ostskiva efter ostskiva. Smaka av allt eftersom. När önskad ostsmak har uppstått, häll ostsmeten i pajskalet. Önskas ännu mer ost, lägg på ostskivor på pajfyllningen så det täcker hela pajen. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 30 minuter.
 
Smaklig måltid!
 
 
 

Kycklingbitar

Här kommer min variant av "chicken nuggets" fast utan alla konstiga tillsatser!
Håll till godo!
 
1 kycklingbröst
Vetemjöl
Ströbröd
Salt
Svartpeppar
Curry
Olja att steka i
 
Gör så här:
Skär kycklingbröstet i lagom stora bitar.
Blanda vetemjöl, ströbröd med kryddorna i en djup tallrik. Jag brukar ta ungefär 2/3 vetemjöl och 1/3 ströbröd.
Doppa kycklingbitarna i ett glas med vatten och rulla dem i mjölblandningen. Stek dem på medelhög värme tills kyckligen är helt färdig inuti.
Jättegott att servera tillsammans med currysåsen nedan och ris eller till exempel matvete.
 
God spis!
 
 
 

Tjock och krämig currysås

Här kommer ett recept på en riktigt god sås som passar bra till kyckling. Vill man skippa buljongen går det utmärkt att göra den vegansk. Idag gjorde jag den mjölkfri, men den blir något krämigare om man använder mjölk istället för havremjölk.
 
50g smör
3-4 msk vetemjöl (beroende på hur tjock man vill att såsen ska bli)
1/2 dl vatten
4 dl mjölk
1/2 kycklingbuljongtärning
Curry efter behag
 
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan. Tillsätt mjölet och rör om tills det blir som en liten "deg", beroende på hur mycket mjöl som tillsatts. Tillsätt vattnet och rör tills degen har blivit mer såsig. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt all mjölk. Rör om. När såsen har blivit lite varm, tillsätt buljongen och rör om. Tillsätt slutligen curryn och låt koka i tio minuter. Tillsätt mer curry om så önskas.
 
Den här såsen är en stor favorit bland mina barn!
 
Varsågoda!
 
 
 

Hummus

Snabbt och enkelt. Här kommer min version.

1 burk kikärtor eller 1/4 kokta från en 500g torkade kikärtor
3 vitlökskyftor, ganska små
2,5 msk sesampasta
2 msk olivolja

Gör så här:
Mixa alla ingredienser i en matberedare.

Gott att ha som smörgåspålägg, tillbehör till mat eller i en smörgåstårta.

God spis!
 
 
 

Mustig brunsås

Den här brunsåsen tycker jag är en av de godaste jag smakat, och därför vill jag gärna dela med mig av denna underbart goda sås, om jag får säga det själv.
 
50 g smör
3 msk mjöl
5 dl vatten
5 tsk soja
1-2 msk mörk sirap
2 tsk balsamvinäger
1 msk rapsolja
Lite svartpeppar
 
Gör så här:
Smält smöret och rör ner mjölet. Tillsätt vattnet och låt blandningen koka upp. Tillsätt de övriga ingredienserna samtidigt som du smakar av. Låt såsen koka i tio minuter när bästa smaken är uppnådd.
 
Såsen passar bra till rätter med rött kött och potatis, men för den som gillar brunsås passar den till det mesta!
 
Låt er väl smaka!
 
 
 

Mandelbollar

Det här receptet kommer ursprungligen från min svärmor. Som alla andra recept har jag modifierat det lite för att det bättre ska passa oss. Man kan använda olika sorters nötter. Själv har jag endast provat med mandlar och cashwenötter.
 
Cirka 40 st.
 
100 g mandel
1,5 dl ströbröd
1 gul lök
3 ägg
Peppar
Persilja efter tycke och smak (jag brukar använda frusen)
1 msk grönsaksbulgongspulver eller 1 tärning
Olja att steka i
 
 
Gör så här:
Ställ en kastrull med 1,5 l vatten på spisen att koka. När vattnet kokar häll i grönsaksbuljongen.
Mixa mandel fint i matberedare. Häll över mandelkrosset i en bunke och häll i ströbrödet och pepparen. Blanda.
Mixa äggen och löken fint, tillsätt persiljan och mixa ytterligare en stund. Detta hälles sedan i bunken med mandeln och ströbrödet. Rör om väl. Låt blandningen stå några minuter tills ströbrödet har sugit åt sig av vätskan och blivit lite torrare.
 
Forma till små bollar, inte allt för stora eftersom de sväller när man kokar dem. Koka bollarna i 6-8 minuter. Lägg dem i en stor sil så att allt vatten rinner av och låt dem sedan ligga där i någon minut innan de steks. Stek bollarna i någon minut tills de fått fin färg.
 
Varsågoda!
 
 
 
 
 

Sojapannkakor

Pannkakor är ett säkert kort när det kommer till vad barn vill ha att äta! Det har dock visat sig att mina barn hellre föredrar sojapannkakor framför vanliga ägg-pannkakor.
Grunden till receptet har jag fått av en av mina svägerskor, men jag har modifierat det lite. Och eftersom barnen gillar dem så mycket så vill jag gärna dela med mig av detta enkla recept!
 
1 l sojamjölk
3,5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
30 g smält mjölkfritt maragarin eller en skvätt rapsolja
Mjölkfritt margarin eller olja att steka i
 
Gör så här:
Smält margarinet och låt det svalna lite.
Häll sojamjölken i en bunke. Tillsätt mjölet i omgångar under omröring. Tillsätt sedan det avsvalnade margarinet eller olja. Rör om.
 
Hetta upp en stekpanna med lite fett. Häll i smeten. Jag brukar använda en full soppslev smet, ungefär lite drygt 1 dl, till varje pannkaka. För bästa resultat, häll smeten sakta i mitten av stekpannan. Då blir pannkakorna lite mindre och lite tjockare. Trots att det är fett i smeten, brukar jag ändå ha lite fett i pannan innan varje pannkaka. Jag brukar få 10-11 pannkakor.
 
Tips: Hallonsylt med tahini (sesampasta) är jättegott på dessa pannkakor.
 
Lycka till!
 
 

Asiatisk Plommonkyckling

Den är egentligen min man som har kommit på den här rätten, men jag har lagt min egen lilla touch på den. Och eftersom den är så god så vill jag gärna dela med min av den.
 
För två personer:
1 kycklingbröst
2-3 morötter
1 dm purjolök
1/2 färsk brocollibukett
3/4 paprika, gärna röd eller gul
2-3 skälkselleri
10-15 katrinplommon, skurna i bitar
1 purk katrinplommonpuré
1/2 dl tomatpuré
1 liten sked rödcurrypasta (önskas en hetare rätt kan mängden rödcurry ökas)
1 dl rapsolja
3/4 dl ostronsås
En skvätt äkta kinesisk mörk soja (försök att undvik svampsoja, äka kinsesk soja är så mycket godare)
Lite chilipulver (önskas en hetare rätt kan även en chilifrukt hackas ner i kryddblandningen)
 
Gör så här:
Ta fram en wokpanna eller en annan bra stekpanna som går bra att woka i. Jag brukar använda en traktörpanna.
Häll i olja, ostronsås, tomatpuré, katrinplommonpuré, rödcurrypasta, de skurna katrinplommonen, soja och chilipulvret i stek/wokpannan. Blanda.
 
Strimla ett kycklingbröst i smala strimlor. Lägg i kycklingen i wokpannan i kryddblandningen och stek på svag värme tills kycklingen är färdig. Hårdstek inte kycklingen! Den ska wokas tillsammans med grönsakerna sedan, och det blir inte gott om kycklingen blir torr. Ta av pannan från plattan när kycklingen är färdig.
 
Strimla morötterna i långa tunna bitar, om brocollin är stor dela bitarna, annars kan de var hela. Dela paprikan, purjolöken och skälksellerin i stora bitar. Lägg de skurna grönakerna i wokpannan tillsammans med den stekta kycklingen. Blanda väl.
 
Hetta upp en spisplatta. När plattan är tillräckligt varm, ställ wok/stekpannan på plattan och woka på full effekt i 2-2,5 minuter under ständig omröring.
 
Servera med jasminris.
 
Smaklig måltid!
 
 

Barnvänlig potatissallad

Potatissallad kan varieras i oändlighet. Här kommer ett recept på en ganska mild potatissallad som mina barn gillar.
 
5 medelstora potatisar
1 äpple, gärna sött
1 sked majonäs
4 skedar turkisk yoghurt
 
Gör så här:
Sätt en kastrull med vatten på spisen att koka.
Skala och tärna potatisen, men inte alltför smått. När vattnet kokar, lägg i potatisbitarna och låt potatisen koka under lock i cirka fem minuter, eller när de har blivit önskvärt mjuka.
Häll av potatisen och skölj den under kallt vatten en stund. Låt den rinna av.
 
Skala och tärna äpplet. Lägg äpplet i en bunke.
 
Blanda majonäs och turkisk yoghurt i en tallrik tills önskvärd smak har uppstått. Häll blandningen över det tärnade äpplet och rör om. Häll sedan ner den avrunna potatisen och blanda väl. Låt stå i kylskåp en stund innan servering, så potatisen suger åt sig av yoghurten och majonäsen.
 
Lycka till!
 
 

Köttbullar

Alla har väl sina egna sätt att köra köttbullar på. Här kommer mitt sätt.
 
Antal: 75-85 st
 
1 dl havregryn, lite drygt
1/2 dl ströbröd
salt, peppar
1 stor gul lök eller 2 små
2 ägg
ca 800 g nötfärs
2,5 l vatten att koka i
Olja att steka i
 
Gör så här:
Sätt en stor kastrull med 2,5 l vatten på spisen att koka.
Mixa havregryn tillsammans med ströbröd så att allt blir mjöligt. Häll över mjölbandningen i en bunke, salta och peppra.
Mixa äggen och lökarna fint. Häll över blandningen i bunken med havre/ströbrödskrosset. Blanda ordentligt. Låt stå en stund så att ströbrödet suger åt sig av vätskan.
Lägg i nötfärsen i bunken tillsammans med de övriga ingredienserana och blanda väl.
Rulla små bollar.
När vattnet kokar, lägg i köttbullarna, 25 stycken åt gången brukar vara lagom, men det beror naturligtvis på hur stor gryta man har. Låt köttbullarna koka i 6-8 minuter.
Ta upp köttbullarna med en hålslev och låt dem vila en stund innan de steks. Köttbullarna måste inte stekas, de går bra att ätas som kokta.
 
Köttbullarna kan med fördel frysas och tas fram och stekas när de ska användas.
 
Vattnet från köttbullarna kan användas som buljong.
 
God spis!
 

RSS 2.0