Plommonfylld köttfärslimpa

Idag lät jag fantasin flöda och detta blev resulatet!
 
Du behöver:
500 g köttfärs
1 ägg
2 små eller 1 stor gul lök
1/2 dl ströbröd
1/2 dl vispgrädde
Örtsalt
Svartpeppar
20 katrinplommon
Lite vatten
Rapsolja
 
Gör så här:
Mixa ägget tillsammans med löken till en fin smet. Häll ner detta i en bunke tillsammans med ströbröd, örtsalt och svartpeppar. Rör om. Tillsätt kötrtfärsen och blandas väl tills allt ströbröd har absorberats av köttfärsen. Tillsätt till sist grädden och rör noggrant ner den.
 
Olja in en lagom stor ugnsfast form och lägg ner köttfärsen. Ta bort en liten bit av köttfärsen, som ska fungera som lock. Gräv ett litet hål i köttfärsen och lägg ner katrinplommonen. Täck med den lilla biten köttfärsen och forma allt till en rund kupol. Häll på lite vatten. Ställ in i ugnen på 200 grader i unegfär 40-50 minuter.
 
Lycka till!
 
 
 
 
 

Äppelkokt kyckling med curry och plommon

Jag har börjat inse det goda med att ha katrinplommon i maten. En naturtlig källa av sötma och jag tycker att det passar till det mesta.
 
Du behöver:
2 kycklingfiléer
2 - 2,5 dl äppeljuice
15 katrinplommon
Rapsolja att steka i
Kokosolja att steka i, ungefär 2 msk
Curry
Örtsalt
Svartpeppar
 
Gör så här:
Hetta upp en traktörpanna tillsammans med raps- och kokosolja. Dela kycklingfiléerna och lägg ner dem. Krydda dem på ena sidan, vänd dem och krydda på andra sidan och vänd sedan tillbaka dem. Låt dem steka en liten stund på vardera sida. Häll sedan över äppeljuicen och tillsätt katrinplommonen. Lägg över ett lock och låt stå och småputtra. Vänd då och då, tills kycklingen är helt genomstekt/genomkokt.
 
Klart!
 
Tips: Om man inte vill servera kycklingen direkt ur spadet utan lägga upp den på fat går det alldeles utmärkt att göra sås på spadet och det blir jättegott!
 
 
 
 

Tips: Polenta med kokosolja

Tidigare har jag serverat polenta till mina barn, men utan gott resultat. För några dagar sedan kom jag på den briljanta idén att tillsätta lite kokosolja och vips vad gott det blev! Ett riktigt hett tips!
 
Om du inte har lust att leta rätt hur man kokar polentagröt så kommer receptet här nedanför.
 
Du behöver:
1 l vatten
225 g polentagryn
2 msk kokosolja
Örtsalt
 
Gör så här:
Koka upp vattnet tillsammans med örtsaltet och oljan. Tillsätt polentan långsamt under omröring. Sänk värmen och låt småputtra i några minuter. När det har blivit en ganska fast gröt, ställ åt sidan.
Blöt en stor tallrik. Häll polentan på den blöta tallriken och bred ut den så att den täcker hela tallriken. Låt svalna.
Skär sedan polentan i bitar och servera.
 
Kokosoljan förhöjer smaken på polentan och gör den godare. Jag har serverat polenta istället för ris, pasta eller potatis. Ett lite roligare och spännande alternativ till vad vi brukar äta. Och framför allt, mättande.
 
God spis!
 
 
 

RSS 2.0