Fiskbollar

Enkla och goda fiskbollar, som alternativ till stekt fisk.

400 g sej, tinad
1 ägg
2 msk ströbröd
2 tsk koncentrerad pressad citron
Örtsalt
svartpeppar
Olja att steka i

Gör så här:
Dela den tinade fisken i bitar och lägg i mateberedare. Mixa till en slät färs.
Knäck ägget i en bunke. Häll ner ströbrödet, citronjuicen och kryddorna. Rör om. Tillsätt fiskfärsen och rör ordentligt till en jämn smet.

Forma fiskfärsen till lagom stora bollar. Blöt händerna, fiskbollarna släpper händerna lättare då.
Stek i lagom varm panna tills dess att bollarna är färdiga.

Smaklig måltid!

Tacopaj

Den här pajen är så bra för den passar till alla! Den kan göras helt vegansk, vegetarisk eller hur köttig som helst om man så vill. Jag valde att göra en vegetarisk mjölkfri variant
 
Pajdeg:
125 g smör eller margarin
3,5 dl rågsikt
 
Fyllning:
300g quornfärs, sojafärs eller köttfärs
1 gul lök
10 små champinjoner
4 tomater
2,5 dl sojayoghurt eller creme fraishe
1 påse tacokrydda
1 dl vatten
rapsolja
(ost)
 
Gör så här:
Blanda smöret och mjölet och forma till en deg. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda pajskalet på 200 grader i tio minuter.
 
Stek färsen i rapsolja och tillsätt sedan tacokryddan och vattnet. Låt allting steka i ungefär 5-10 minuter. Häll färsen i det förgräddade pajskalet. Hacka löken och champinjonerna smått och stek tills de har blivit mjuka. Häll detta sen över färsen. Skär tomaterna i lagom stora bitar men ta bort inkråmet och kärnorna så att det inte bli så mycket vätska. Lägg tomaterna i en skål och blanda ner yoghurten eller creme fraishen. Häll sedan blandningen över pajen och bred ut så det täcker överallt. Om så önskas kan några bitar ost hyvlas och läggas på toppen.
 
Grädda i ugnen på 200 grader i ungefär 30 minuter.
 
Gillar man tacos gillar man garanterat denna paj!
God spis!
 
 
 

Lax- och Halloumipaj

Ett experiment, en liten annorlunda laxpaj, som blev riktigt god!

Pajdeg:
125 g smör
3,5 dl rågsikt

Fyllning:
1 röd lök
20 körsbärstomater
200g halloumi
250g lax (tinad)
2 ägg
2 dl mjölk
ost
basilika
örtsalt
svartpeppar
olja

Gör så här:
Blanda ihop smöret och mjölet och knåda till en deg. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda pajskalet i tio minuter på 200 grader.

Stek löken lite försiktigt i stekpannan och häll sedan ner den i det förgräddade pajskalet. Dela laxen i stora bitar och lägg dem på löken. Skär körsbärstomaterna mitt itu och fördela dem jämt i pajen. Stek halloumin tillsammans med basilika försiktigt på var sida. Lägg ner dem i pajen.

Blanda äggen och mjölken i en skål tillsammans med lite örtsalt och svartpeppar. Det behövs inte mycket salt eftersom halloumin är så salt. Häll äggstanningen över pajen och hyvla över några bitar ost.

Grädda pajen i ugnen på 200 grader i ungefär 30 minuter.

Smaklig måltid!


Banan och Blåbärsshake

1 banan
2,5 dl frysta blåbär
2 dl standardmjölk

Gör så här:
Häll ingredienserna i en matberedare och mixa tills en mjuk konsistent har uppkommit. Mixas shaken lite längre får den en gräddig konsistens.
Häll direkt upp i två stora glas!
Njut!
 
 

Hasselnötssmör

200g hasselnötskärnor

Gör så här:
Häll hasselnötskärnorna i en matberedare. Mixa. Det hela tar ungefär 25 minuter. Gör små uppehåll och peta ner hasselnötskrosset som trycks upp mot matberedarens kanter. Så småningom framträder oljan och då är smöret snart klart.

Hasselnötssmöret blir lite strävt och lite beskt, men det är en spännande smakupplevelse!


Lycka till!
 
 

Tomatig Löksoppa

Rapsolja
1 stor gul lök
1 stor röd lök
2 morötter
8 st körsbärstomater
500 g krossade tomater
Vatten
2 dl okokta röda linser
Örtsalt
ev. Garam Masala

Gör så här:
Häll rikligt med rapsolja i en ganska stor kastrull. Hacka löken och fräs den i oljan i några minuter. Skala och skär morötterna i slantar. Fräs tillsammans med löken. Skär körsbärstomaterna mitt itu och häll ner i gryten. Tillsätt de krossade tomaterna och rör om. Häll i vatten, lika mycket som de krossade eller dubbelt så mycket beroende på hur tjock soppa som önskas.
Skölj de röda linserna och tillsätt dem i den kokande soppan. Låt koka tills linserna blivit mjuka. Smaka av med örtsalt och om så önskas Garam Masala.

Den här soppan är god att äta både med eller utan Garam Masala. Med bara örtsalt framhävs den söta smaken från löken. Tillsammans med Garam Masala blir den en mjuk smakupplevelse som passar riktigt bra med all lök. Soppan går alldeles utmärkt att göra som gryta och njutas tillsammans med ris.

Smaklig måltid!


RSS 2.0