Mjölkfri rosmarinsås

Här kommer ett gott tips på en mjölkfri sås med smak av rosmarin, som dessutom passar bra till rödbetsrakorna.
 
Du behöver:
2 dl havredryck
2 dl vatten
2 msk vetemjöl
1-2 msk rapsolja (smaklös)
Örtsalt
Vitpeppar
Ljus soja, ungefär 1 msk
Ljus sirap, ungefär 1 tsk
Rosmarin
 
Gör så här:
 
Häll 1 dl havredryck i en kastrull och hetta upp. Blanda mjölet med 1 dl vatten i en liten burk och skak tills allt mjöl löst sig. När havredrycken har blivit varm i kastrullen, häll ner vatten/mjölblandningen och rör om. När blandningen tjocknat något i kastrullen, häll i den resterande dl vatten och havredryck och rör om tills allt löst sig. Koka i ungefär 5 minuter. Tillsätt oljan och rör om. Låt koka ytterligare 3 minuter. Smaka av med örtsalt, vitpeppar, soja, sirap och rosmarin och låt koka ihop i ungefär 5 minuter. Klart!
 
God spis!
 
 

Rödbetsrakor

Om man gillar rödbetor gillar man garanterat dessa rakor. Ett alternativ till rårakor, som man kan äta som substitut till kött eftersom det är kikärter i dem.

Du behöver:
2 ägg
1 gul lök
4 normalstora potatisar
9-10 små rödbetor
1 påse kokade kikärtor (125 g okokta)
1 dl havredryck
0,5 dl ströbröd
Örtsalt
Vitpeppar
Olja att steka i

Gör så här:
Mixa ägg och lök till en fin smet. Mixa därefter kikärtorna så det blir fint hackade. Häll alltsammans i en bunke. Krydda. Riv potatis och rödbetor fint i en matberedare. Häll ner den rivan potatisen och rödbetorna i bunken och tillsätt havredrycken och ströbrödet. Rör om ordentligt så att allt blandar sig.

Värm en stekpanna och när pannan är riktigt varm, lägg i en rågad sked smet och platta till lite lätt. Sänk värmen ganska omgående, men stel rakorna på ganska hög värme. Stek ganska länge på första sidan, eftersom rårakorna lätt faller i sönder om man vänder dem för fort. När de väl har stelnat, går det bra att vända dem fram och tillbaka.

Lycka till!


RSS 2.0