Potatis och broccoligratäng

Jag älskar gratänger som är kompletta måltider! Här kommer en god sådan.
 
10 potatisar
1 färskt broccoliknippe
1 gul lök
1 påse kidneybönor (125 g okokta som jag kokat)
3 dl grädde
Salt
Peppar
Olja
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader
Olja in en ugnsfast form.
Skär potatisarna i tunna skivor och lägg ett lager i botten på gratängformen. Skär löken i skivor och lägg ut som lökringar över potatisen. Lägg sen ut alla kidneybönor på lökenoch potatisbädden. Skär broccolin i mindre bitar och lägg den på bönorna. Täck gratängen med potatisskivor. Salta och peppra och häll över grädden så att grädden tar med sig kryddorna ner i gratängen.
Grädda i ugnen i ungefär 40 - 60 minuter.
 
Smaklig måltid!
 
 

Köttfärssås

Köttfärssås kan ju varieras i oändlighet! Jag brukar göra den ganska enkel med enkla råvaror.
 
400 g köttfärs
1 gul lök
2 morötter
1/2 paprika, röd eller gul
500 g krossade tomater
Salt
Peppar
Ketchup
Smör eller olja att steka i
 
Gör så här:
Stek köttfärsen tills den är genomstekt. Hacka löken och låt den steka med köttfärsen. Riv morötterna fint och rör ner dem i pannan. Tillsätt de krossade tomaterna och en klick ketchup, salta och peppra och låt koka upp. Sist, hacka paprikan och häll ner i köttfärssåsen. Låt koka en liten stund till.
 
God spis!
 

Apelsintryffel

Här kommer ytterligare ett recept på tryfflar, grundade på samma recept som lakritstryfflarna. Istället för mörk choklad har jag använt vit. Den här tryffeln blir mjukare och sötare, riktigt gott till ett starkt kaffe.
 
200 g vit choklad
100 g mascarpone
4 msk florsocker
1 apelsin
Kakao
 
Gör så här:
Smält chokladen i vattenbad. Tvätta apelsinen noga och när skalet är torrt rives det i en liten skål. När chokladen har svalnat något rörs mascarponen, florsockret och det rivna apelsinskalet. Rör tills det blir en jämn smet. Låt blandningen stå i kylskåpet i ungefär två timmar.
Ta upp en bit tryffelsmet med hjälp av en sked och rulla till bollar, ganska fort eftersom smeten lätt smälter. Dessa rullas sedan i kakao. Förvara tryfflarna i kylskåpet.
 
Enkelt och underbart gott!
 

Lakritstryfflar

Att göra sina egna tryfflar är billigare än att köpa, men framför allt roligare! Dessutom kan man själv experimentrera med smaker och konsistenser.
 
Det här receptet grundar sig på ett recept jag hittat i Johanna Wesmans bok Julgodis - för små och stora sockerbagare. Jag älskar den boken!
 
200 g mörk choklad
100 g mascarpone
4 msk florsocker
8 st turkisk peppar karameller
Kakao
 
Gör så här:
Smält chokladen i vattenbad. Krossa de turkiska pepparkaramellerna i en mortel till ett fint mjöl. När chokladen har svalnat något rörs mascarponen, florsockret och den krossade turkiska pepparen i chokladen. Rör tills det blir en jämn smet. Låt blandningen stå i kylskåpet i ungefär två timmar.
Ta upp en bit tryffelsmet med hjälp av en sked och rulla till bollar. Dessa rullas sedan i kakao. Förvara tryfflarna i kylskåpet.
 
Enkelt och underbart gott!
 
 

Mandelburgare

Det här är exakt samma recept som till mandelbollarna, med skillnaden att jag har gjort dem som burgare istället. Jag brukar inte heller ha persilja i burgarna, men det är ju bara en smaksak. De är jättegoda och verkligen värda att testas!
 
En sats mandelbollar brukar ge mig åtta burgare. Jag brukar koka max tre burgare åt gången och försöka att vända dem i vattnet, eftersom de gärna flyter upp och lägger sig precis vid ytan. Och som med mandelbollarna så steker jag burgarna lätt efter att de har fått rinna av en liten stund i en stor hålsil.
 
Som sagt, testa dem gärna!
Smaklig måltid!
 

RSS 2.0