Kålpudding

Min första kålpudding är äntligen lagad. God blev den också!
 
Du behöver:
1,5 dl havregryn
0,5 dl ströbröd
1 gul lök
3 charlottenlökar
1 ägg
3 dl mjölk, gärna fet
500 g fläskfärs
1 kg vitkål, ungefär
2 msk sirap
Vitpeppar
Örtsalt
Olja att steka i
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Mixa havregryn och ströbröd till ett mjöl. Häll över i en bunke tillsammans med kryddorna. Mixa löken och ägget till en juice och häll över i bunken. Tillsätt 1 dl mjölk och rör om. Tillsätt fläskfärsen, rör om och tillsätt de resterande 2 dl mjölk. Fortsätt röra tills det har blivit en fin smet.
 
Skär vitkålen i fyrkanter och bryn i stekpanna på medelhög värme. Tillsätt sirap, rör om och stek vitkålen tills den har blivit mjuk och fått lite färg.
 
Olja en ugnsfast form. Häll över hälften av den stekta kålen i formen, häll över färssmeten och fördela den över all kål. Avsluta med den resterande kålen. Fördela den över all färs.
 
Grädda i ugnen i ugnefär 50 - 60 minuter.
 
Jag gjorde även en sås till kålpuddingen:
Du behöver:
2 dl mjölk
2,5 dl vatten
2 msk vetemjöl
25 g smör
Soja
Sirap, en skvätt
Örtsalt
Svartpeppar
 
Gör så här:
Värm mjölken i en kastrull. Skaka vatten och vetemjöl i en shaker och när allt vetemjöl har löst sig i vattnet, tillsätt det i den varma mjölken och rör om. Tillsätt smöret och rör ofta.
Låt såsen koka i ungefär 10 minuter under omröring och uppsikt och tillsätt sedan sojan, sirapen och kryddorna. Smaka av och krydda efter smak.
 
God Spis!
 
 
 
 

Bönfärssås

Detta är ett veganskt alternativ till köttfärssås som gick hem hos barnen!
 
Du behöver:
1 påse kokade kidneybönor (av 125 g okokta)
500 g krossade tomater
1 liten gul lök
1 stor morot
0,5 dl havregrädde
0,5 dl havredryck
1-2 msk tomatpuré
Örtsalt
Svartpeppar
Oregano
Olja att steka i
 
Gör så här:
Mosa kidneybönorna i stekpannan på svag värme tills alla är mosade. Tillsätt de krossade tomaterna och höj värmen. Hacka löken och riv moroten och tillsätt. Rör om. Tillsätt havregrädden, havredrycken, tomatpuren och kryddorna. Låt koka upp för att sedan stå och småputtra för att kokas ihop.
 
Smaklig måltid!
 
 
 

Solnötsbollar

De här jordnötsbollarna liknar de här, men med skillnaden att de innehåller solrosfrön. Nötbollarna kan ju varieras i receptet hur som helst, det är bara fantasin som sätter gränser!
 
Du behöver:
100-125 g salta jordnötter
0,5 dl naturella solrosfrön
1 gul lök
2 charlottenlökar
2 ägg
1,5 dl ströbröd
Vitpeppar
Olja till stekning
 
Gör så här:
 
Sätt på en kastrull med vatten för att koka de färdigrullade bollarna i.
Mixa jordnötter och slorosfrön till ett mjöl. Häll i en bunke tillsammans med ströbröd och vitpeppar. Blanda.
Mixa charlottenlöken med den gula löken och äggen till en fin smet. Häll över i bunken och rör om ordentligt. Låt stå och "torka" en stund. Rulla sen bollar av smeten och koka i vatten i ungefär 8-10 minuter.
Plocka upp bollarna och låt dem rinna av i en stor sil innan de steks försiktigt i stekpanna innan servering.
 
Tips, Vill man göra en stor sats kan man efter kokning frysa in bollarna för att ta fram och steka upp dem när de ska användas.
 
Lycka till!
 
 

Bönsallad med avocado

Det här är en variant av Rödbetssallad med bönor som ju kan göras i hur många olika varianter som helst. Avocadon gör det hela naturligt krämigt.
Du behöver:
1 röd lök
2 avocado
1 påse kikärtor (av 125 g okokta)
1 påse kidneybönor (av 125 g okokta)
1 pkt fetaost
2 msk olivolja
3 msk vitvinsvinäger
1 skvätt citronsaft
örtsalt
svartpeppar

Gör så här:
Hacka löken, skär avcadon och fetaosten i lagom stora bitar och blanda ner i en skål tillsammans med bönorna. Blanda vinegretten i en separat liten skål och krydda efter smak. Häll vinegretten över salladen. Låt salladen stå och vila en stund i kylskåp, då framträder smaken bättre.
 
Smaklig bönsalladsstund!
 
 

RSS 2.0