Bruna bönbiffar

Dessa biffar blev lite av ett experiment. De var spännande att laga dem och spännande att äta. Och eftersom barnen gillade dem vill jag gärna dela med mig av dem.

Du behöver:
1 påse kokta bruna bönor (125g oktokta -> kokta)
2 dl havregryn
2 ägg
1 gul lök
Örtsalt
Svartpeppar
Paprikakrydda
Kanel
Kokosolja att steka i

Gör så här
Mixa havregrynen och häll dem i en bunke och tillsätt kryddorna. Jag tog mer kanel än paprikakrydda. Rör om.
Mixa bönorna, men mixa bara så att de mosas lätt, inte till en jämn smet. Blandade ner dem i bunken. Rör om ordentligt.
Mixa löken tillsammans med äggen och rör ner i bunken till en jämn smet.

Hetta upp en panna med kokosolja och klicka ut lagom stora biffar. Stek på ganska hög värme och vänd ofta.

Jag fick sex stycken biffar, men då blev de ganska stora.
Jag tror att det skulle vara gott med en yoghurtmyntasås till. Jag återkommer om såsen.

Lycka till!
 
 
 
 

Tips: Mandelburgare

Allt eftersom jag lagat mandelburgare har jag bytt ut en ingrediens, lagt till en annan eller använt mindre. Idag testade jag göra en ny variant av mandelburgare, trots att den inte skiljer sig nämnvärt från grundreceptet. Men det blev ändå så pass bra att jag vill dela med mig av det. Grundreceptet jag använde mig av kommer från mandelbollar, men med dessa skillnader:
 
100g mandel
1dl ströbröd (istället för 1,5 dl)
0,5 dl skalat sesamfrö (lagt till)
2 ägg (istället för 3)
1 gul lök
paprikakrydda (lagt till)
svartpeppar
buljong att koka i
olja att steka i 
 
Jag har upptäckt att paprikakrydda är en naturlig smakförstärkare som också ger maten en fin rödlätt ton. Efter denna upptäckt använder jag paprikakrydda flitigt i min matlagning.
 
Lycka till!

Fisksoppa

Det här är en underbar fisksoppa som jag blev bjuden på i glada vänners lag. Den är så god och jag vill gärna dela med mig av den! Jag har ändrat lite i receptet och satt min egen lilla prägel på soppan.
 
Du behöver:
1/2 liten purjolök
10 körbärstomater
1/2 gul eller röd paprika
3 bitar Alaska Pollock à 100 g
2 bitar lax à 125 g
5 tsk svart caviar eller tångcaviar
4 tsk frusen dill (eller färsk om så önskas)
Saften från 1/2 citron
1,25 liter vatten
2,5 dl havregrädde
Örtsalt
 
Gör så här:
Skär purjolöken, körsbärstomaterna och paprikan i stora bitar och lägg i en kastrull. Slå på vattnet och låt sjuda upp. Under tiden, skär fisken i ganska stora bitar (det går bra att använda fryst fisk också). När vattnet har sjudit en liten stund, runt några minuter. lägg i alaska Pollock-bitarna och låt soppan åter sjuda upp. Lägg därefter i laxbitarna och låt soppan återigen sjuda upp.
Tillsätt caviaren, citronsaften, dillen, havregrädden och örtsaltet.
Soppan ska aldrig koka, utan bara sjuda. Ta av soppan från värmen när fiskbitarna är klara.
 
God spis!
 
 
 
 

Gröna biffar

 Goda gröna linsbiffar som är lätta att göra och som mättar gott. Dessutom är de goda att ha som hamburgare.
 
Du behöver:
1,5 dl gröna linser
1,5 dl havregryn
1 dl glutenfri mjölmix eller majsmjöl eller rismjöl
2 ägg
3 broccolibuketter, färska
15 g fryst dill (eller halva paketet)
1 liten gul lök
Svartpeppar
Örtsalt
Olja att steka i
 
Gör så här:
Koka linserna mjuka, häll av dem, skölj dem och låt dem stå och rinna av. Mixa havregryn till ett mjöl. Häll havremjölet i en bunke tillsammans med den glutenfria mjölmixen, örtsaltet och svartpepparn. Blanda.
Mortla de kokta gröna linserna så att större delen av dem mosas. Blanda sen ner linserna i mjölblandningen och rör om.
Mixa löken, äggen, broccolibuketterna och dillen och häll sedan detta i bunken tillsammans med de övriga ingredienserna. Blanda väl.
 
Forma lagom stora biffar i önskvärda storlekar. Hetta upp en panna och stek dem på ganska hög temperatur - vänd ofta.
 
Smaklig måltid!
 
 
 

RSS 2.0