Mellisfrallor

Detta är lite matigare frallor som passar utmärkt till mellanmål när middagen måste vänta något.

50 g jäst
50 g smör
2 dl mjölk
3 dl havredryck
1 msk socker
2 tsk kardemumma
Lite salt
250 g kvarg
1 ägg
16 dl vetemjöl

Gör så här.
Smula sönder jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken och havredrycken. Värm tills vätskan är fingervarm. Häll över den ljumma degvätskan över jästen och rör ordentligt tills all jäst löst sig. Tillsätt sockret, saltet, kardemumman, ägget och kvargen. Rör tills så gott som all kvarg är nerrörd i degvätskan.
Tillsätt vetemjölet i omgångar och rör emellanåt för att undvika mjölklumpar. När degen släpper från degbunkens kant är degen färdig. Låt den vila under bakduk tills den jäst till ungefär dubbel storlek.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta degen i ungefär tio minuter. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs.
Forma degen till 24 små frallor och lägg dem på bakplåtspapper på en plåt. Låt frallorna vila under bakduk tills de jäst till dubbel storlek.

Sätt på ugnen på 250 grader. Grädda frallorna mitt i ugnen i ungefär 8-10 minuter.

Lycka till!



Currykyckling med banan och honung

Det här är en lättlagad rätt som är ganska söt. Hur söt man vill ha den beror på hur mycket honung som används så klart...
 
6 kycklingklubbor
1,5 dl havredryck
1 banan
Honung
Curry
Örtsalt
Olja
 
Gör så här:
Häll rikligt med olja och curry i en stekpanna. När oljan är varm, lägg i kycklingklubborna. Krydda med både örtsalt och mer curry. Vänd klubborna då och då och ringa över honung på båda sidor. Stek tills klubborna har fått fin färg.
Häll lite olja i en ugnsfast form. Lägg i klubborna i formen och skiva över banan. Häll över oljan från stekpannan och havredryck.
 
Ställ in i ugnen på 200 grader i ungefär 30-40 minuter (jag använde mig av frysta kycklingklubbor, men är de tinade går det lite fortare).
 
Kycklingklubborna smakar gott med jasminris och en sallad.
 
Smaklig måltid!
 
 

Tomatsoppa med sting

Det här är en enkel och god tomatsoppa med aningens stark eftersmak.

1 gul lök
Färsk ingefära, ungefär lika stor som en liten tumme
2 morötter
5 msk ajvar "hot"
500g krossade tomater
1,5 dl röda linser
3 dl havredryck
4 dl vatten
Örtsalt
Basilika
Olja att fräsa i

Gör så här:
Hacka löken, morötterna och riv ingefäran. Häll ingredienserna i en gryta och tillsätt ajvar. Låt allt fräsa en stund och häll i de krossade tomaterna, vattnet och havredrycken. Skölj linserna och tillsätt dem till grytan. Låt koka upp och koka tills linserna är mjuka. Krydda med örtsalt och basilika.

God spis!
 
 
 

Kesobiffar

Jag hittade ett recept på kesobiffar på kokaihop.se. Självklart har jag gjort om det lite för att det bättre ska passa mig.
Här kommer min variant av kesobiffar!

1 liten ask keso
2 ägg
2 dl havregryn
1 dl ströbröd
1 st gul lök
1 dl rostad lök
Svartpeppar
Örtstalt
Olja att steka i

Gör så här:
MIsa havregrynen i en matberedare tills det blir ett mjöl. Häll havremjölet i en bunke och tillsätt ströbröd, kryddor och den rostade löken. Rör om.
Mixa lök och ägg till en vätska. Häll ner det i bunken med de övriga ingredienserna och tillsätt keson. Rör ordentligt.

Blöt händerna något och forma till lagom stora biffar. Jag brukar få mellan 8-9 stycken. Stek på medelhög värme och vänd dem ofta, så att de blir ordentligt genomstekta.

Smaklig måltid!

RSS 2.0