Fiskgratäng med tomat och dill

En lättlagad och god fiskgratäng som lätt slinker ner.
 
Du behöver:
400g vit fisk, halvt tinad
500g krossade tomater
1 dm purjolök
2 dl havregrädde eller matlagningsgrädde
1/2 paket fryst dill
Örtsalt
Svartpeppar
Olja
 
Gör så här:
Sätt på ugnen på 225 grader.
Olja in en ugnsfast form och lägg den halvt tinade fisken i botten (jag använde ett fiskblock).
Skär purjolöken i bitar och lägg dem, tillsammans med de krossade tomaterna och havregrädden, i en kastrull. Värm upp ingredienserna och tillsätt kryddorna. Smaka av.
Häll den varma såsen över fisken och ställ in i ugnen i ungefär 40-50 minuter.
Fiskgratängen passar bra till ris.
Smaklig måltid!
 
 
 
 

Tips: Ris

Önskas ha ett lite godare ris som passar bra till framför allt asiatiska maträtter så är mitt tips att först fräsa riset (helst basmatiris) i kokosolja och kardemummakärnor i några minuter innan det kokas. Riset får en söt smak av kokosoljan och kardemumman lyfter hela smaken och förstärker kokosoljans sötma. Det blir riktigt gott och ger också en god lukt i köket!
 
(Riset passar även utmärkt till bruna bönbiffar.)
 
Lycka till!
 
 
 
 

Iste med smak av lime och mynta

Hemmagjort iste är något av det godaste som finns under heta sommardagar, tycker jag. Det är bara fantasin som sätter gränser till smaksensationerna! Just denna smaksammasättning har jag blvit tipsad om och det blev riktigt lyckat!
 
Du behöver:
1 l  starkt te av sorten Assam (ett te utan smak)
2 limefrukter
Färst mynta, lite mindre än en kruka
Socker
 
Gör så här:
Brygg teet starkt och häll i socker tills smaken är bra. Låt teet svalna tills dess att det är kallt.
Pressa saften från två limefrukter, riv av lite av skalet från limen och ta bort bladen från myntakvisten. Häll i limesaften, rivet skal och fruktköttet i det kalla teet. Lägg ner både klippta och hela blad samt myntakvisten i teet. Låt stå en stund i kylskåp innan servering
 
Servera med isbitar.
Drick och njut.
 
 
 
Image by undefined
 

Lax- och fetaostpaj

En härligt god laxpaj som är enkel att laga och god att äta. Ett säkert kort, helt enkelt.
 
Du behöver:
 
Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
 
Fyllning:
250 g lax (tinad)
2 tomater
1 dm purjolök
2 ägg
2 dl mjölk
Ost
Salt 
Peppar
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda ihop ingredreinserna till pajskalet och tryck ut tdet i en form. Förgrädda pajskalet i ungefär 10 minuter.
Under tiden, skär purjolöken i lagom stora bitar och stek dem lite lätt i stekpanna. Skär tomaterna i klyftor och ta bort innehållet. Skär fetaosten och laxen i kuber. Häll ner alla ingredienser i det förgräddade pajskalet.
Blanda ägg och mjölk och kryddor i en skål och häll det över pajen. Hyvla på ost så att hela pajen täcks. 
Grädda i mitten av ugnen i ungefär 35-45 minuter.
 
Smaklig måltid!
 
 
 

Pizzabullar

Pizzabullar är både enkelt att göra och gott att äta. Deras ingredienser kan varieras i all oändlighet. Jag valde att göra enkla med få ingredienser - eftersom barnen endas vill äta vesuvio om vi köper pizza ute...

 

Du behöver:

Degen:

25 g jäst

2,5 dl vatten

2-3 msk olivolja (eller rapsolja om man så vill)

Lite salt

8-9 dl vetemjöl

 

Fyllning:

Ost

400-500 g köttfärs av nöt

Tomatpure

Oregano

1 ägg

 

Gör så här:

Värm vattnet fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och häll över det ljumma vattnet. Rör tills jästen löst sig tillsätt sedan salt och olja. Rör om och tillsätt mjölet. Knåda degen tills den släpper från bunken. Låt den vila under bakduk i ungefär 1 timme eller tills den jäst till dubbel storlek.

 

Under tiden, stek köttfärs och sätt ugnen på 250 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt.

 

När degen jäst färdig, stjälp upp den på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut degen till en tunn stor kaka. Bred på tomatpuré så att det täcker hela degen. Häll över oregano och fördela den stekta köttfärsen jämnt på degen samt lägg på ostskivor. Lägg ostskivorna ganska utspritt eftersom det blir för tjockt att rulla ihop degen annars.

Rulla ihop degen på långsidan så att det blir en längre och smalare rulle. Skär rullen i bitar, ungefär 2-3 cm breda och lägg dem på plåten. Pensla bullarna med ägg och lägg på en halv ostskiva på varje pizzabulle. Grädda dem i mitten av ugnen i ungefär 8-10 miuter.

Voilà!

 

 
 

Julbollar

Det här receptet kanske kommer lite fel i tiden, men jag kände ändå att jag var tvungen att utveckla det receptet jag testade under förra julen. Det blev inte alls lika bra som detta, så därför vill jag gärna dela med mig av det nu (trots att det är högsommar).
 
Du behöver:
100 g valnötter
1 dl solrosfrön
1 dl ströbröd
1 gul lök
2 ägg
40 kryddpepparkorn
Malen nejlika
Svartpeppar
Lite örtsalt
Grönsaksbuljong
Olja att steka i
 
Gör så här:
 
Mixa valnötter och solrosfrön till ett mjöl och häll blandningen i en bunke tillsammans med ströbröd. Mortla kryddpepparkornen fint och tillsätt i bunken tillsammans med svartpeppar, nejlika och lite örtsalt (eftersom de ska kokas i grönsaksbuljong). Var inte rädd för att använda nejlikan, men använd inte för mycket. Blanda väl. Mixa ägg och löken till en fin smet och tillsätt i bunken. Rör om väl och låt stå en stund så att smeten torkar lite.
 
Koka upp en kastrull med vatten och när det kokar - häll i grönsaksbuljong.
 
Rulla smeten till lagom stora bollar och koka dem i vattnet i ungefär 8-10 minuter. Lägg dem i ett durkslag och låt dem ligga och torka en stund innan bollarna steks. Vill man göra många kan man frysa ner dem efter att de kokats och sen bara steka dem när de ska ätas.
 
Valnöttera och kryddpepparkornen gör att bollarna får en lite köttig smak och konsistens, och passar bra på det vegetariska julbordet.
 
 
 
 

Grönsakswok med kokos

Att slänga ihop lite grönsaker och woka dem tillsammans med kryddor kan varieras i oändlighet. Jag slängde ihop en wok som blev så god att jag gärna vill dela med mig av den. Och självklart kan grönsakerna varieras efter tycke och smak.
 
Du behöver:
270 g tofu (naturell)
2 ägg
1 dm purjolök
1/3-1/2 zuccini
2-3 morötter
1 paprika
1 +1 tsk gröncurrypasta
soya
ostronsås
kokosolja
 
Gör så här:
Häll i kokosolja i ett litet värmetåligt kärl och värm upp oljan till friteringsvärme. Knäck två ägg i ett glas och rör om. Häll sedan lite av de vispa äggen ner i den varma oljan. Häll försiktigt, det kan skvätta. Låt äggen friteras i någon minut tills de är klara och lägg upp dem på en tallrik för att svalna.
Häll över oljan som blev kvar i en panna och tillsätt gröncurrypastan, soja och ostronsås. Hetta upp pannan och skär tofun i lagom stora bitar. Stek tofun ganska hårt i oljebandningen så att smaken riktigt tränger in. Häll sedan över tofun i en tallrik. Fyll på den tomma pannan med lite olja och kryddor. Ställ pannan åt sidan och skär grönsakerna i lagom stora bitar och häll i pannan och rör om - pannan är fortfarande avställd från plattan. Hetta upp en platta på max och när plattan är riktigt varm wokas grönsakerna i några minuter. Dela äggen i mindre bitar och tillsätt dem och tofun under den sista minuten och rör om ordentligt så att allting blandas väl.
 
Servera med ris.
 
Smaklig måltid!
 
 
 
 

Myntasås

Här kommer äntligen myntasåsen som jag pratade om i receptet till de bruna bönbiffarna. Och precis som jag trodde så passade såsen utmärkt till biffarna.
 
Du behöver:
3 dl yoghurt
2 krm salt
3 krm socker
4 tsk mynta
 
Gör så här:
Blanda ingredienserna och låt såsen stå i kylskåpet i minst en timme innan servering, så hinner myntan dra in ordentligt i såsen. Jag använde sojayoghurt och torkad mynta från kryddburken, och det blev riktigt lyckat!
 
 
 

RSS 2.0