Chokladfras

Det här är enkla och goda chokladbitar som går fort att göra. En mörkare choklad ger en mer exklusiv smak. Receptet är inspirerat av boken "Julgodis för små och stora sockerbagare" av Johanna Westman.
 
Du behöver:
150 g mörk choklad, gärna 70%
2,5 dl majsflingor
10-15 st katrinplommon
 
Gör såhär:
Smält chokladen i vattenbad. Skär plommonen i mindre bitar och blanda med majsflingorna. När chokladen har smält helt hälles den över majsflingorna och katrinplommonbitarna. Blanda tills allt är täckt med choklad.
 
Bred ut smeten på en tallrik täckt med bakplåtspapper och ställ den svalt tills allt har stelnat. Skär upp chokladen i mindre bitar. Förvara chokladbitarna i kylskåpet.
 
Lycka till!
 
 
 

Jordnötsbollar

Detta recept grundar sig på mandelbollsreceptet. Jag älskar detta receptet och speciellt eftersom det går att varieras så mycket! Den här gången testade jag att göra dem med saltade jordnötter istället. Jag har letat efter osaltade och orostade jordnötter men utan resultat. Och eftersom jag använde saltade jordnötter struntade jag att ha i buljong i vattnet när jag kokade bollarna. 
 
100 g salta jordnötter
1,5 dl ströbröd
2 små gula lökar
3 ägg
Svartpeppar
Olja att steka i
 
Gör så här:
Sätt en kastrull med 1,5 liter vatten i att koka på spisen.
Mixa jordnötterna till ett fint mjöl. Häll jordnötsmjölet i en bunke och häll i ströbrödet och pepparen. Blanda.
Mixa äggen tillsammans med löken och häll ner det i bunken tillsammans med jordnötsblandningen. Blanda väl. Smeten är till en början ganska lös. Låt den stå i några minuter tills ströbrödet sugit åt sig av vätskan, så går det lätt att rulla till fina små bollar.
Gör inte bollarna för stora, eftersom de sväller under kokningen.
Lägg i bollarna när vattnet kokar och låt dem koka i 6-8 minuter.
Fiska upp bollarna med en hålslev och låt dem rinna av en stund i en stor sil eller i ett durkslag innan de steks. Stek bollarna på medelhög värme tills de fått fin färg.
 
Smaklig måltid!
 
 
 

Spännande jordnötsbollar

Jag ville göra ett veganskt  alternativ till mandelbollarna och så kom detta recept till. Det går säkert att modifiera och göras bättre, men detta är en start. Håll till godo!
 
1 dl ströbröd
1 liten gul lök
1,5 dl jordnötssmör (jag använde ett jordnötssmör med 97% jordnötter i)
Svartpeppar
Olja att steka i
 
Gör så här:
Hacka gullöken fint. Blanda alla ingredienser till en fin sammanhängande deg.
Gör små bollar av degen och stek dem på mellanhög värme i några minuter tills de fått lite färg.
 
Smaklig måltid!
 
 

Färskost , 2 smaker

Att göra sin egen färskost är både enkelt och gott. Den här gången gjorde jag på mild yoghurt. Det blev både krämigt och en aning syrligt.
 
1 l mild yoghurt
 
Smak 1:
1/2 rödlök
Dill
 
Smak 2:
2 vitlöksklyftor
Persilja
 
Du behöver:
Trattar
Kaffefilter
Kärl att samla upp vasslen i
 
Gör så här:
Låt yoghurten rinna av i kaffefilter i kylskåp i 11 timmar.
(Vasslen som blir över går utmärkt att baka bröd på)
 
Smak 1: Hacka en halv rödlök fint och blanda med dill. Tillsätt halva mängden färskost.
 
Smak 2: Finhacka vitlöken och blanda med persilja. Tillsätt resten av färskosten.
 
Jättegott att ha på hembakat bröd!
 
Smak 1
 
 
Smak 2
 
 

Grövre frallor

Dessa frallor är bakade på vasslen jag fick över då jag gjorde färskost. Håll till godo!
(Efter att barnen hade fått sin del av degen kunde jag baka 12 frallor. Skulle jag fått behålla hela degen själv skulle jag nog fått 16 frallor.)
 
50 g jäst
5 dl vassle
0,5 dl rapsolja
1,5 dl grahamsgryn
1 dl havregryn
1,5 dl rågmjöl
En nypa salt
Vetemjöl
 
1 Ägg
Solroskärnor
Sesamfrön
 
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Värm vasslen till 37 grader eller tills vätskan blir fingervarm. Häll vasslen i bunken med jästen och rör om tills jästen har löst upp sig. Tillsätt oljan och rör om. Tillsätt resten av ingredienserna, förutom vetemjölet och rör till en jämn smet.
Tillsätt vetemjölet. Jag brukar tillsätta så mycket vetemjöl tills degen släpper från bunkens kanter och degen fortfarande är lite kladdig.
Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek.
 
---
 
Baka ut degen på mjölat bakbord och tillsätt lite mer vetemjöl om det behövs. Knåda degen i några minuter och forma sedan till frallor. Lägg frallorna på bakplåtspapper på en plåt och sätt ugnen på 250 grader. Låt frallorna jäsa under bakduk till dubbel storlek.
 
---
 
Pensla frallorna med ett vispat ägg och strö solroskärnor eller sesamfrö på frallorna. Grädda frallorna i övre delen av ugnen i ungefär 8-10 minuter.
 
Njut dem varma tillsammans med lite smör och en varm kopp te.
 
 

RSS 2.0