Ugnsbakad näbbgädda

Det här är inte mitt eget recept, men jag vill gärna dela med mig av det ändå, eftersom jag tyckte det blev så gott och eftersom vi hade fiskat fiskarna själva.

Du behöver:
2 näbbgäddor
2 gula lökar
250 ml havregrädde
Örtsalt
Svartpeppar
Rapsolja

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skär av huvudena, fjälla och ta ur fiskarna. Olja in en form och lägg ner näbbgäddorna i formen. Hacka löken och häll den i en skål och slå över havregrädden. Blanda tillsammans med örtsalt och svartpeppar och slå sedan blandningen över fiskarna.
Ställ in i ugnan och grädda i ungefär 30 minuter.

Smaklig måltid!


Fetaostbiffar med soltorkade tomater

Dessa biffar blev riktigt goda och jag tror de gör sig allra bäst på ett buffébord.

Du behöver:
1,5 dl havregryn
0,75 dl ströbröd
1 röd lök
2 ägg
5 halva soltorkade tomater i lag
150 g fetaost
Svartpeppar
Olja att steka i

Gör så här:
Mixa eller mortla havregrynen till ett mjöl. Häll det tillsammans med ströbrödet i en bunke och krydda. Skär de soltorkade tomaterna och smula sönder fetaosten och tillsätt dem sedan i bunken och rör om.
Mixa löken och äggen fint och tillsätt detta till bunken. Rör om ordentligt och låt stå en stund tills blandningen blir lite torrare.
Forma smeten till halvstora biffar och stek på medelhög värme. Vänd då och då.

Smaklig måltid!!


Lasagne (vegansk)

Det här är en smakrik och krämig lasagne som dessutom går hem hos barnen!

Du behöver:
Lasagneplattor
1-1,5 dl Havregrädde
Rapsolja

Färsåsen:
2,4 dl röda linser
4 morötter
1 palsternacka
1 gul lök
1,4 dl havregrädde
500 gram krossade tomater
Örtsalt
Svartpeppar
Curry
Rapsolja att steka i

Vitsåsen:
5 dl havredyrck
2,5 dl havregrädde
0,5 dl vetemjöl
1 dl vatten
1-2 msk rapsolja
Örtsalt

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Olja en form.

Färssåsen:
Skölj och koka linserna i ungefär 10 minuter, tills de blivit riktigt genomkokta. Häll av dem och låt dem stå och droppa av.

Hacka lök, riv morötter och palsternackan. Fräs löken en stund i grytan och tillsätt sedan de rivna morötterna och palsternackan. Rör om och låt fräsa en stund. Tillsätt de avdroppade linserna. Rör om och tillsätt sedan de krossade tomaterna och havregrädden. Smaka av med örtsalt, peppar och curry.

Vitsåsen:
Häll havredryck och havregrädde i en kastrull. Värm upp. Blanda vetemjöl och vatten ordentligt och tillsätt sedan i kastrullen. Häll ner lite rapsolja, en skvätt eller två. Rör om och låt koka upp. Låt koka/sjuda under omröring i ungefär 10 minuter. Smaka av med örtsalt.

Ihopsättning:
Häll lite vitsås i botten på den inoljade formen och lägg sedan över lasagneplattor. Häll på ytterligare vitsås och sedan färssås. Fortsätt sedan att lägga på lasagneplattor, vitsås och färssås tills formen är fylld. Avsluta med att lägga ett lager lasagneplattor och häll sedan havregrädde ovanpå tills alla plattor är ordentligt täckta.

Grädda mitt i ugnen i ungefär 40-50 minuter.

Smaklig måltid!!



RSS 2.0