Kikärtsbiffar med keso

Detta är en variant på ost- och kikärtsbiffar, men med keso istället. En variant som blev riktigt lyckad! Testa gärna!
 
Du behöver:
1 påse kikärtor*
5 msk potatismjöl
2 små eller 1 stor gul lök
2 dl keso
1 ägg
Örtsalt
Svartpeppar
Spiskummin
Paprikapulver
Rapsolja att steka i
 
* Jag köper alltid torkade bönor/ärtor och kokar dem själv. Av 500 gram torkade bönor/ärtor får jag 4 påsar kokta.
 
Gör så här:
Mixa kikärtorna fint. Häll över dem i en bunke och blanda det väl med potatismjölet.
Tillsätt kryddorna och keson och rör om. Våga ta en del spiskummin, men inte allt för mycket. Paprikapulvret framhäver smaken väldigt bra.
Mixa ägget tillsammans med löken och häll över detta i bunken med de övriga ingredienserna. Låt smeten stå en stund.
Hetta upp en panna och klicka ut smeten i lagom stora biffar. Denna sats smet gav mig sex biffar.
 
Biffarna påminner lite i falafel i smaken och det passar utmärkt att äta dem tillsammans med en sås gjord på creme fraishe och chilisås.
 
Smaklig måltid!
 
 
 
 
 

Ostfyllda potatisplättar

Goda potatisplättar med ost, som är mättande och dessutom enkla att göra!
 
Du behöver:
2 ägg
1 gul lök
2 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 påse* kikärtor
10 små potatisar
12-14 skivor ost
Örtsalt
Svartpeppar
Smör att steka i
 
Gör så här:
Mixa kikärtorna och löken fint. Häll över i en bunke. Riv potatisen smått och häll över det i samma bunke som övriga ingredienser. Blanda väl.
Knäck äggen i en djup tallrik och vispa dem tillsammans med mjölken och kryddorna. Häll över äggstanningen i bunken. Vispa ner mjölet tills det blir en jämn och fin smet.
Dela ostskivorna i tre bitar per skiva och rör ner dem i smeten. Det gör inget om osten klumpar ihop sig eftersom man delar på det sen vid stekning (när man öser upp smet i pannan).
 
Hetta upp en stekpanna med smör. Lägg ner lagom stora klickar med smet i pannan och vänd plättarna när botten stelnat så att de inte går sönder. Stek dem på medelhög värme.
 
Smaklig måltid!
 
 
 
 
 
 
 
* Jag köper alltid torkade bönor/ärtor och kokar dem själv. Av 500 gram torkade bönor/ärtor får jag 4 påsar kokta.

Tips: stek

Om söndagssteken inte tog slut under middagen kan man panera bitarna och servera som schnitzel. Doppa köttskivorna i ägg och vänd dem sedan i en panering gjord på ströbröd, vetemjöl, havremjöl (mortlade havregryn), salt, svartpeppar och timjan. 
 
Smaklig spis!
 
 
 

Rödvinsstek med rosmarin (seitan)

Jag har precis gjort min allra första seitanstek. Tyvärr har jag inte gjort receptet från grunden, men har googlat runt och blandat två recept som jag tyckte verkade bra och resultatet - jag blev riktigt nöjd! Okej, kanske lite för mycket smak, men den som gillar det blir ju inte besviken. Seitanstek kommer jag göra igen och igen och igen...
 
Du behöver:
Del 1. 
5 dl glutenmjöl
1 dl bjäst (näringsjäst)
--------------------------
Del 2.
3 st vitlöksklyftor
1 st charlottenlök
1 msk timjan
1 msk oregano
1 msk rosmarin
1 msk paprikapulver
1/2 tsk vitpeppar
1/2 tsk chilipeppar
1/2 tsk svartpeppar
--------------------------------
Del 3.
2 msk tomatpuré
2 msk grönsaksfond
2msk soja
2 msk rapsolja
---------------------------------
Del 4.
1,5 dl rött matlagningsvin
1 dl vatten
--------------------------------------
Del 5.
1 dl rött matlagningsvin
2 dl grönsaksbuljong
2 msk grönsaksfond
1 tsk rapsolja
1 msk rosmarin
1 lagerblad
 
Gör så här:
Blanda ingredienserna i Del 1 i en bunke så att bjästen blandar sig ordentligt med glutenmjölet Ställ åt sidan.
Riv lökarna och blanda ner ingredienserna i Del 2 i en djup tallrik.
Blanda ingredienserna i Del 3 i en annan djup tallrik och rör ordentligt så att allt löser sig. Blanda Del 3 med ingredienserna i Del 4 och rör sedan ihop dessa delar med och Del 2. Nu har du fått en blöt kryddblandning.
Häll ner denna blöta kryddblandning i bunken med Del 1 och rör om. Använd händerna och knåda sedan ihop alla ingredienser till en deg. Ju mer du knådar desto bättre blir det.
 
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Olja in en ungsfast form och när seitandegen är klar lägger du ner den i formen.
 
I en kastrull blandas sedan ingredienserna till del 5. Låt koka en liten stund och häll sedan denna buljong över seitandegen.
 
Ställ in i den varma ugnen i ungefär 60-70 minuter. Det är viktigt att ösa seitansteken ofta, så att den blir mjuk och saftig. Jag öste nog var 5-10 minut.
 
Ta ut steken och låt den svalna något innan den skäres upp.
 
Smaklig måltid!
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0