Rotfruktsfräs med kokostofu

Rotfrukter och tofu i en fin och jämn smakblandning. Och inte heller är det svårt att tillaga.
 
Rotfruktsfräs
Du behöver:
5-6 medelstora rödbetor
4 morötter
10-12 små färskpotatis
1 gul lök
Rapsolja att steka i
örtsalt
 
Gör så här:
Skala och dela rödbetorna i lagom stora bitar och lägg dem i en kastrull med kokande vatten. Låt koka en stund och skala sen morötterna och dela dem i önskvärd storlek och lägg dem i samma kastrull. Borsta av potatisen och dela de potatisar som är större än de mindra och lägg i kastrullen. Låt alltsammans koka tills ritfruktena blivit lite mjukare. Häll av i durkskag. Låt ånga av en stund.
Skör löken i ringar.
Värm en stekgryta med rapsolja och häll i rotfrukterna, löken och örtsalt. Stek på hög temperatur och rör ofta. När rotsakerna fått önska stekyta är det klart.
 
 
 
Kokostofu (denna tofu finns även med i Grönsakswok med kokos)
Du behöver:
1 paket naturell tofu
1 msk kokosolja
1-2 tsk gröncurrypasta
1-2 tsk soja
 
Gör så här:
Skär tofun i lagom stora kuber. Värm en panna med kokosolja i botten. Tillsätt gröncurrypastan och sojan. Rör om och tillsätt tofun. Stek på medeltemperatur och rör ofta.
Tofun är klar när önskad stekyta uppnåtts.
 
 
Rotfrukterna passar riktigt bra med kokostofun. Testa och njut!
 
Smaklig måltid!
 
 

Quornstroganoff

En lättlagad och god maträtt som barnen gillade.
 
Du behöver:
4-6 quornfileer
500 g krossade tomater
1 gul lök
1-2 morötter
1+1 dl matlagningsgrädde eller havregrädde
1 msk potatismjöl
paprikakrydda
svartpeppar
örtsalt
rapsolja att steka i
 
Gör så här:
Stek qournfileerna på medelhög värme tillsammans med kryddorna. När de fått färg, dela dem i lagom stora bitar. Riv löken och morötterna. Tillsätt dem i stekpannan och rör om. Tillsätt de krossade tomaterna och 1 dl av grädden. Rör om.
Blanda potatismjölet och den andra dl grädde i en liten burk och rör ner det i grytan. Låt stroganofen koka ihop en stund. 
Servera med ris och en god sallad.
 
Smaklig måltid!
 
 
 
 

Gula kikärtsbiffar

Enkla och goda biffar som är goda till en lite starkare sås, som tillexempel sweet chilisås blandat med creme fraishe.
 
Du behöver: 
2 påsar kokta kikärtor (1/2 paket okokta kikärtor)
1,5 dl havregryn
2 ägg
1 lök, röd eller gul
Örtsalt
Svartpeppar
Spiskummin
Gurkmeja
En skvätt havredryck eller mjölk eller vatten
Olja eller smör att steka i
 
Gör så här:
Mixa gavregrynen till ett mjöl. Häll det i en bunke. Mixa lök och ägg till en fin smet och häll över i bunken med havregrynen. Salta och peppra. Rör om.
Mixa kikärtorna så mycket det går och tillsätt dem i bunken. Rör om ordentligt. Det kan bli ganska torrt, tillsätt en skvätt havredryck eller mjölk eller vatten om man så vill. Krydda efter behag med spiskummin och gurkmeja. Jag tog fanska mycket spiskummin eftersom jag tycker att spiskummin och kikärtor passar bra ihop. Gyrkmejan är enbart till för den fina gula färgen och ger knappt någon smak.
 
När smeten har fått fin konsistent, forma lagom stora biffar och stek på ganska hög värme. Vänd då och då så att biffarna inte blir brända.
 
 Lycka till!
 
 
 

RSS 2.0